Wat veroorzaakt het probleem van dakcondensatie in de winter?

 Dak condensatie

Met een helling of plat dak is een van de dingen waar rekening mee moet worden gehouden de dreiging van condensvorming tijdens de late herfst, winter en vroege lente. Verschillende factoren zorgen samen voor dit probleem, dat hout kan rotten, schimmelgroei kan veroorzaken, allergieën kan verergeren en meer. Een van de meest voor de hand liggende en storende dingen die door condensatie kunnen worden veroorzaakt, is het optreden van daklekken.

Condensatie Lek

Druipende plafonds zijn bijna altijd te wijten aan lekken in het dak, maar condensatie kan dit effect veroorzaken, zelfs wanneer het buitenoppervlak van het dak volledig intact is. Dat komt omdat zodra de condensatie voldoende is opgebouwd, deze van de verzadigde balken en uit de isolatie begint te druppelen. Omdat het binnenplafond niet waterdicht is, druppelt het condensaat door. Dit kan niet alleen schade aan het plafond veroorzaken, maar ook aan apparatuur of materialen onder de druppelpunten.

Condensatie Lek

Hoe

Een paar factoren werken samen om van condensatie een groter probleem te maken tijdens koud weer. Warme lucht heeft de neiging meer vocht vast te houden en houdt ook van opstijgen. Dit brengt vochtige lucht uit het gebouw omhoog door het plafond. Vocht condenseert ook graag op koude oppervlakken, en het gebied tussen het plafond en het dak zit vol met deze oppervlakken. Ten slotte geeft een gebrek aan ventilatie het vocht geen mogelijkheid om uit deze semi-afgesloten ruimte te komen. Hierdoor kan het vocht nergens anders heen, maar terug in uw gebouw in de vorm van regenachtige druppels.
Onnodig te zeggen dat dit soort druppels net zo snel moet worden opgelost als een standaard daklek. Als water in de interstitiële ruimte boven het plafond mag achterblijven, zullen rotten en schimmel binnendringen en aanzienlijke schade aan het gebouw veroorzaken. Dit deel ligt voor de hand, maar het kan erg frustrerend zijn om dit probleem zelf op te lossen. Immers, als u op zoek bent naar een gat in het dak, maar er is er geen, kunt u uren daar voor niets doorbrengen!

 

Oplossingen

Zelfs als je je realiseert dat condensatie het probleem is, is het oplossen van dit veel werk voor een individu. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden om het condensatieprobleem goed te verhelpen. Sommige van deze factoren zijn onder andere of het dakterras koud of warm moet zijn, hoeveel ruimte er is voor ventilatie en hoe dicht andere gebouwen zich bij het te ventileren gebied bevinden. Als er bijvoorbeeld een ander gebouw tegen een kant van het dak is vastgelopen, zal er in dat gebied geen ruimte zijn voor zijroosters. In plaats daarvan moeten de ventilatieopeningen uit de bovenkant van het dak steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *